Newton

Geschreven door Jan op 12 June 2018 | Geen reacties | Reageer

Mama Harmony was inmiddels anderhalve week over tijd, maar na een zware bevalling is eindelijk ons eerste hengst veulen Newton geboren.

Newton is een echte hengst: schoppen, bijten en steigeren. Direct beginnen met opvoeden dus!


Iconic B

Geschreven door Jan op 2 August 2017 | Geen reacties | Reageer

Harmony is nu 1 maand drachting van Iconic B (Bon Bravour x Jazz). Ons was het al wel duidelijk omdat ze ineens heel veel aandacht gaf aan Missy en heerlijk relaxed zich op stal gedraagd.


Miss Bonfire

Geschreven door Jan op 12 May 2017 | Geen reacties | Reageer

Op 2e paasdag geboren in de wei: Miss Bonfire. Een geweldig mooi, aanhankelijk en rustig veulen.


Tafeltje dekje

Geschreven door Jan op 30 November 2016 | Geen reacties | Reageer

Bij ons staan de paarden het hele jaar door op de weide. Het gras groeit deze tijd van het jaar niet meer zo snel, als er dan (per ongeluk) een baal hooi tegen de omheining aangeschoven wordt, dan is de verleiding erg groot…


Dunya

Geschreven door Jan op 29 June 2016 | Geen reacties | Reageer

Vandaag is onze merrie Dunya door de KWPN Elite verklaard door het behalen van een DO-C predikaat.

Dunya komt uit een mooie moederlijn, haar moeder Wonja is ook Elite. We kijken dan ook vol verwachting naar haar eerste veulen (Chagall D&R) wat volgend voorjaar geboren wordt.


Luna

Geschreven door Jan op 6 May 2016 | Geen reacties | Reageer

Op 2 Mei is ons tweede veulentje, ze heet Luna. Mamma Belly heeft haar handen vol aan haar, binnen 5 minuten na de geboorte ging ze in 1 keer staan en heeft 2 uur de hele stal van onder tot boven lopen te ontdekken. Daarna vondt Belly het genoeg en zette haar klem in de hoek zodat ze niet ander kon dan gaan drinken.

 


Tandarts

Geschreven door Jan op 20 March 2013 | Geen reacties | Reageer

Afgelopen week is Heleen langsgeweest om het gebit van onze paarden te verzorgen. Heleen is specialist in tandheelkunde bij paarden, zij heeft eerder al een probleem opgelost bij Ty wat door diverse tandartsen niet was gezien.

Bij Guus was alles in order, alle haakjes op zijn kiezen zijn weer netjes bijgewerkt. Zijn voortanden sluiten niet helemaal netjes aan, elk jaar wordt hier iets aan gecorrigeerd om dit langzaam in orde te brengen.

Bij Dunya was het een ander verhaal. Het rijden met Dunya gaat steeds beter, ze wil graag (soms te graag) en na de behandelingen van haar rug en borst door Margritta is zeel heel erg los in haar lijf. Waar ze nog wel een probleem mee had was het nageven, dit kan ze twee stappen volhouden en dan drukte ze haar hoofd weer omhoog. Eerst dachten we dat dit kwam omdat ze redelijk vast zat in haar nek en rug, maar na de behandeling door Margritta is er veel veranderd maar niet op het punt van nageven.

Heleen constateerde dat Dunya enorme haken op haar achterste kiezen had zitten. Dunya is een heel fijn gebouwd paard, een echte ballerina, ook haar hoofd en dus kaak is vrij smal. De vorige tandarts had blijkbaar grovere handen of niet de juiste apparatuur, Heleen gelukkig wel zodat de haken goed verwijderd konden worden. Ook bleek ze nog 2 veulen snijtanden te hebben die nu de volwassen snijtanden aan het scheefdrukken waren. Ook deze zijn direct verwijderd.

Afgelopen maandag hebben we voor het eerst weer met Dunya gereden na de behandeling. En, wat blijkt? Super nageven! Ze is nu met twee vingers te rijden, dank je wel Heleen!

 

 


Griffelbeentje

Geschreven door Jan op 25 February 2013 | Geen reacties | Reageer

Drie weken geleden kwam Dunya van de weide af met een hele lange snee in haar rechter-achterbeen. Dit bloede hevig gedurende een aantal uur, ook werd het been redelijk dik. De dag erop werd het been warm en hebben we Jeroen Smak van de Graafschap Dierenartsen erbij gehaald. Omdat we niet wisten wat er met haar gebeurt was en ze er eigenlijk geen pijn aan had was de eerste conclusie dat ze zich ergens aan had opengehaald, waaraan was niet duidelijk. Om de ontstekking en zwelling tegen te gaan kreeg ze medicijnen die ze braaf de dagen daarna door haar voer op at. Na een week stilstaan was de onstekking weg en de wond mooi droog, de zwelling was minder maar nog wel aanwezig. Na die week werd de training weer lichtjes opgepakt wat geen enkele vorm van verzet opleverde.

Een week geleden was de zwelling nog steeds aanwezig, in overleg met Jeroen zijn we naar de kliniek gegaan. Ook Guus ging mee omdat die al een paar dagen lichtjes kreupel liep, daar heeft hij vaker last van als de weides bevroren zijn omdat hij zich dan wel eens wil verstappen in de kuilen door zijn vergroeide spat in de achterbenen. In zo’n geval is dit meestal na een dag of twee weer over, maar nu bleef hij last houden.

Guus bleek een hoefzweer te hebben, deze werd vakkundig opengesneden waarna de kreupelheid bijna direct weg was. Bij Dunya bleek het een ander verhaal te zijn, na een rontgen foto gemaakt te hebben bleek zij haar griffelbeentje gebroken te hebben. Gelukkig was het inmiddels al weer aan elkaar gegroeid maar er is een heel klein stukje van haar bot afgebroken wat de blijvende zwelling verklaarde. Ze heeft nu continue een bandage om, na een aantal dagen was de zwelling nagenoeg weg.


Dunya

Geschreven door Jan op 25 December 2012 | Geen reacties | Reageer

Nadat Ty naar onze instructrice is gegaan hebben we een logé op stal gehad om Guus gezelschap te houden. Een kennis bij ons in de buurt heeft een hele kudde Shetlanders staan om de weides kort te houden en had er geen probleem mee om tijdelijk een leuke merrie bij ons te laten logeren. De merrie die hij bracht had tot dat moment nog geen stal gezien, was nauwelijks met mensen in aanraking geweest en had zelfs geen naam. Maar och, wat is het een lief meisje, een echte troetelkont die zich heerlijk laat verwennen op stal. We hebben haar Uk genoemd aangezien ze wel heel klein is in vergelijk met de paarden waar we normaal mee werken.

Toen we dan ook een merrie gevonden hadden welke past in het plaatje was het toch wel even slikken om te moeten besluiten haar terug te brengen. Maar goed, voor ons was het moeilijker dan voor Uk want toen ze de wei inliep kwam een hele kudde Shetlanders haar weer welkom heten. De merrie welke we gevonden hebben heet Dunya K.F., een hele mooie ranke merrie welke hoog op haar benen staat; een echte balerina. Ze is nog vrij jong, pas 4 jaar oud maar vol met potentie. Onderstaande foto is van Bente Schuyt welke haar in training heeft gehad, in het voorjaar zullen we een paar mooie foto’s van haar laten maken.

Ze staat nu een week bij ons op stal en begint zich op haar gemak te voelen. De eerste dagen was ze zeer onrustig, de afgelopen weken heeft ze op verschillende stallen gestaan en is ze door verschillende ruiters gereden. Blijkbaar had ze hierdoor de nodig stress opgebouwd die er nu uitkwam. In de weide plakte ze zich continue tegen Guus aan, daar had Guus geen probleem mee, sterker nog, zijn normale patserige gedrag bij een nieuwe merrie bleef achterwege.

Door haar dagelijks te poetsen en veel regelmaat te geven op stal en in de weide zie je haar dagelijks veranderen in haar gedrag. Eerst wilde ze niet stil blijven staan, niet alleen in stal maar ook niet tijdens het poetsen. Gelukkig leert ze snel, stem commando’s zoals sta, om, stap, neer (hoofd omlaag), voet en (allerbelangrijkst) nee worden nu voorbeeldig uitgevoerd. Wat wel blijkt is dat ze van een grapje houdt. Tijdens het poetsen hangen we bijvoorbeeld de deken altijd over de boxrand, ze vindt het leuk om deze dan vervolgens vast te bijten en over de rand te gooien. Dat mag niet, dat weet ze. Als je nu met de rug naar haar toe staat dan hoor je die lipjes de deken vastpakken, als je dan omdraaid laat ze snel los en kijkt ze je aan met hele guitige oogjes… Duidelijk is dat ze heel consequent behandeld moet worden om te voorkomen dat ze gaat uitproberen hoe ver ze kan gaan.

We gaan Dunya trainen onder begeleiding van Fenneke Dikken, komende Donderdag gaan we naar haar toe met Dunya en Guus om hier een begin mee te maken. De komende 3 maanden gaan we dat 3 keer per week doen om zo een goede basis op te zetten die we van de zomer verder kunnen uitbouwen. Spannend.


Spelen en slapen

Geschreven door Jan op 20 February 2012 | Geen reacties | Reageer

Het gras in de weides is zo goed als op, om de paarden toch bezig te houden geven we ze vaak een bal waarin stukjes appel of wortel zitten. Als ze hiermee rollen valt er door een klein gaatje af en toe een stukje uit. Hier kunnen ze uren mee spelen, kijk maar naar onderstaande video.

En ja, als je dan moe bent van het spelen, ga je lekker in het winterzonnetje liggen.