Kies

Geschreven door Jan op 28 October 2011 | Geen reacties | Reageer

Ty (één van onze paarden) heeft een lange geschiedenis met zijn gebit zoals al eens eerder uitgelegd. In de afgelopen anderhalf jaar dat Ty nu bij ons is zijn er al verschillende tandartsen met hem bezig geweest. Het verwijderen van een afgebroken wolfskiesje loste veel problemen op, door de scheve kies elk half jaar netjes af te slijpen leek Ty ook daar geen last meer van te hebben.

Wat wel op viel is dat Ty in rechter bochten houterig is een liever de bocht af snijdt. Eerst dachten we dat dit aan zijn scheve schouders lag, daarvoor is Margritta Holtman (osteopathie voor paarden) met hem bezig geweest. Zij vond wel wat verhardingen in zijn nek maar dat was te verklaren door het jarenlang ontwijkend gedrag voor het bit wat op het wolfskiesje lag te drukken. Om de verhardingen in de nek weg te werken is Wendy van Engeland (sportmassage voor paarden) een aantal keren langs geweest. Alles bij elkaar zorgde er wel voor dat Ty lekkerder in zijn vel zat, maar het houtige rechtsom gedrag is nog steeds aanwezig, wel minder, maar toch.

En toen kwam Heleen van Basten-Batenburg langs, zij is een specialist in de verzorging van paardengebitten en werkt bij de Graafschap Dierenartsen. Zij kwam om de scheve kies van Ty bij te slijpen. Tijdens dit bezoek heeft ze een goed gekeken naar het totale gebit van Ty en kwam tot de opmerkelijke conclusie dat de scheve kies een extra kies was welke normaal bij paarden niet aanwezig is. Paarden hebben 4×6 kiezen, Ty had aan de linker onderkant 7 kiezen.

In een rechter bocht behoort het paard zijn hoofd/nek te buigen in de richting van de bocht. Hierdoor komt er automatisch meer druk op de buiten teugel te staan waardoor het bit aan die kant iets verder zijn mond in getrokken wordt. Door de extra kies is er aan de onderkant geen ruimte waardoor het bit tegen de kies aan gaat drukken, misschien net echt pijnlijk maar zeker niet prettig. Afhankelijk hoeveel druk er op de teugel staat zou dit zijn houterige, naar binnenvallende reactie kunnen verklaren. Het advies van Heleen was dan ook om de kies te verwijderen.

Dit is afgelopen woensdag gebeurt, gelukkig viel de operatie mee en was de kies makkelijk te verwijderen al zou je het niet zeggen als je het formaat van de kies ziet.

Ty mag nu 3 weken niet rijden om alles goed te laten genezen, daarna eens kijken…