Dunya

Geschreven door Jan op 25 December 2012 | Geen reacties | Reageer

Nadat Ty naar onze instructrice is gegaan hebben we een logé op stal gehad om Guus gezelschap te houden. Een kennis bij ons in de buurt heeft een hele kudde Shetlanders staan om de weides kort te houden en had er geen probleem mee om tijdelijk een leuke merrie bij ons te laten logeren. De merrie die hij bracht had tot dat moment nog geen stal gezien, was nauwelijks met mensen in aanraking geweest en had zelfs geen naam. Maar och, wat is het een lief meisje, een echte troetelkont die zich heerlijk laat verwennen op stal. We hebben haar Uk genoemd aangezien ze wel heel klein is in vergelijk met de paarden waar we normaal mee werken.

Toen we dan ook een merrie gevonden hadden welke past in het plaatje was het toch wel even slikken om te moeten besluiten haar terug te brengen. Maar goed, voor ons was het moeilijker dan voor Uk want toen ze de wei inliep kwam een hele kudde Shetlanders haar weer welkom heten. De merrie welke we gevonden hebben heet Dunya K.F., een hele mooie ranke merrie welke hoog op haar benen staat; een echte balerina. Ze is nog vrij jong, pas 4 jaar oud maar vol met potentie. Onderstaande foto is van Bente Schuyt welke haar in training heeft gehad, in het voorjaar zullen we een paar mooie foto’s van haar laten maken.

Ze staat nu een week bij ons op stal en begint zich op haar gemak te voelen. De eerste dagen was ze zeer onrustig, de afgelopen weken heeft ze op verschillende stallen gestaan en is ze door verschillende ruiters gereden. Blijkbaar had ze hierdoor de nodig stress opgebouwd die er nu uitkwam. In de weide plakte ze zich continue tegen Guus aan, daar had Guus geen probleem mee, sterker nog, zijn normale patserige gedrag bij een nieuwe merrie bleef achterwege.

Door haar dagelijks te poetsen en veel regelmaat te geven op stal en in de weide zie je haar dagelijks veranderen in haar gedrag. Eerst wilde ze niet stil blijven staan, niet alleen in stal maar ook niet tijdens het poetsen. Gelukkig leert ze snel, stem commando’s zoals sta, om, stap, neer (hoofd omlaag), voet en (allerbelangrijkst) nee worden nu voorbeeldig uitgevoerd. Wat wel blijkt is dat ze van een grapje houdt. Tijdens het poetsen hangen we bijvoorbeeld de deken altijd over de boxrand, ze vindt het leuk om deze dan vervolgens vast te bijten en over de rand te gooien. Dat mag niet, dat weet ze. Als je nu met de rug naar haar toe staat dan hoor je die lipjes de deken vastpakken, als je dan omdraaid laat ze snel los en kijkt ze je aan met hele guitige oogjes… Duidelijk is dat ze heel consequent behandeld moet worden om te voorkomen dat ze gaat uitproberen hoe ver ze kan gaan.

We gaan Dunya trainen onder begeleiding van Fenneke Dikken, komende Donderdag gaan we naar haar toe met Dunya en Guus om hier een begin mee te maken. De komende 3 maanden gaan we dat 3 keer per week doen om zo een goede basis op te zetten die we van de zomer verder kunnen uitbouwen. Spannend.